DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR
1 - Millî Eğitim Bakanlığının hazırladığı örnek konu soru dağılım tabloları rehber kabul edilerek il/ilçe ve okullarda yapılacak olan ortak sınavlarda kullanılmak üzere konu soru dağılımları il sınıf/alan zümre başkanları tarafından belirlenmiştir. Öğretmenlerimiz okullarında yapacakları sınavlarda konu soru dağılım tablosunda belirtilen kazanımlar ve soru sayılarına göre sınav yapacaklardır.
2- Okulda seçilen "seçmeli dersler" için konu soru dağılım tablolarını okul zümre öğretmenlerinin hazırlamaları ve bu tablolara göre sınav yapmaları gerekmektedir. Seçmeli dersler paylaşılan konu dağılım tabloları arasında yok ise okul zümre öğretmenleri tarafından hazırlanmalı ve uygulanmalıdır.
3- Ölçme ve Değerlendirme yönetmeliğine göre bundan sonra yapılacak il zümre toplantılarında konu soru dağılım tablolarının oluşturulması ve il zümre başkanlarının imzalı konu soru dağılım tablolarını Giresun Ölçme Değerlendirme Merkezi ile paylaşmaları gerekmektedir.
4- Bakanlık, il/ilçe geneli yapılacak ortak yazılı sınavlarda çoktan seçmeli sorular kullanılacaktır. Bunun dışında kalan tüm ortak yazılı sınavlar ile diğer tüm yazılı sınavların soruları açık uçlu sorulardan oluşacaktır.
5- Bir sınıf düzeyinde birden fazla şube bulunuyorsa şubelerin tamamında aynı derslerin(seçmelidersler de dâhil) sınavları ortak yapılacaktır.
6- Ortak yazılı sınavların yapılacağı gün ve saatlerde eğitim ve öğretime devam edilecektir.
7- Bir sınıfta bir günde yapılacak yazılı ve uygulamalı sınavların sayısının ikiyi geçmemesi esastır. Ancak zorunlu hâllerde bir sınav daha yapılabilecektir.
8- Kaynaştırma/bütünleştirme yoluyla eğitim ve öğretimlerine devam eden öğrencilere yönelik ölçme ve değerlendirmede Bireyselleştirilmiş Eğitim Programı (BEP) esas alınacaktır. Bu öğrencilerin ortak yazılı sınavlara katılımıyla ilgili süreçlerden okul müdürlükleri sorumludur.
9- Ülke, il, ilçe ve okul geneli yapılan ortak yazılı sınavların sonucuna göre öğrenci toplu listeleriyayımlanmayacaktır. Okullar ve sınıflar arası karşılaştırmalı veri çıkarılmayacaktır.
10- Okullarda, uygulamalı sınavlar hariç tüm sınavların (seçmeli dersler dâhil) soruları cevaplarını öğrencilerin oluşturduğu ve farklı bilişsel düzeyde kazanımları ölçen maddelerden oluşacaktır.
11- Türkçe, Türk dili ve edebiyatı ile yabancı dil derslerinin (seçmeli yabancı dil dersleri dâhil)sınavları yazılı ve uygulamalı (dinleme ve konuşma) olmak üzere iki aşamada yapılacaktır.
Yazılı sınavlarda okuma ve yazma becerileri, uygulamalı sınavlarda ise dinleme ve konuşma becerileri ölçülecektir. Dinleme ve konuşma sınavları ilgili dersin yazılı sınavından önce veya sonra yapılabilir. Konuşma sınavları için belirli bir tarih aralığı olmaksızın sınav sürece yayılarak yapılacaktır.
12- Uygulamalı derslerin (beden eğitimi ve spor, görsel sanatlar, teknoloji ve tasarım, müzik ve atölye dersleri vb.) sınavları tüm şubelerde aynı kazanımı ölçecek şekilde yapılacaktır.
13- Öğrenci cevaplarının puanlanmasından sonra cevap kâğıtlarının öğrencilere gösterilmesi gerekmektedir. Öğrenciye gösterilecek cevap kâğıdında öğrencinin varsa eksik ya da yanlış öğrenmelerine yönelik öğretmen tarafından notlar alınmalıdır.